Γερασμένα τα σπίτια για φοιτητές – Σε υψηλό δεκαετίας οι τιμές

Άρθρα για την GEOAXIS

13 Σεπτεμβρίου 2023

Της Μαρίας Καλούδη

 

spitia 910x521«Γολγοθά» αποτελεί σήμερα η εύρεση φοιτητικής στέγης, καθώς οι τιμές των μισθωμάτων σε σχέση με πριν από μια δεκαετία είναι αυξημένες κατά 61,9%.

Τα πρωτεία της ακρίβειας κατέχουν η Αθήνα και η Πάτρα, ενώ πιο οικονομικά ενοίκια έχει η Κομοτηνή. Η εκτόξευση των τιμών οφείλεται σαφώς στον μικρότερο αριθμό διαθέσιμων σπιτιών σε σχέση με το 2014, ενώ η πλειονότητά τους αφορά παλαιωμένο απόθεμα, με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη.

Οι τιμές των μισθωμάτων σε σχέση με πέρυσι έχουν σημειώσει άνοδο κατά 18,7%. Την εντυπωσιακότερη αύξηση την έχει καταγράψει η Αθήνα, που στο μακρινό 2014 ένα φοιτητικό διαμέρισμα κόστιζε 5,08 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο (τ.μ.), ενώ σήμερα κοστίζει 9,17 ευρώ/ τ.μ., σημειώνοντας άνοδο κατά 80,42%. Τη δεύτερη θέση της ακρίβειας κατέχει δικαιολογημένα η Πάτρα, η οποία αποτελεί τη διασημότερη φοιτητούπολη που βρίσκεται κοντά στην Αθήνα. Το κόστος ενοικίασης στην πόλη έχει επίσης εκτοξευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια, καταγράφοντας αύξηση κατά 80,37%. Συγκεκριμένα, ένας φοιτητής πρέπει να πληρώσει σήμερα 8,69 ευρώ το τ.μ., όταν μέχρι πέρυσι πλήρωνε 6,82 ευρώ ανά τ.μ. Στη Θεσσαλονίκη η συνολική αύξηση ανέρχεται σε 68%, ενώ από πέρυσι οι τιμές καταγράφουν αύξηση κατά 22,27%, σε 8,5 ευρώ/τ.μ.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Geoaxis, ελαφρώς χαμηλότερα και πιο προσιτά παραμένουν τα ενοίκια στις πιο απομακρυσμένες φοιτητουπόλεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της Κομοτηνής, όπου σήμερα τα μισθώματα διαμορφώνονται στα 6,95 ευρώ ανά τ.μ., κατά 31,87% αυξημένα σε σχέση με το 2014. Πιο φθηνά σε σχέση με την Αθήνα και Πάτρα είναι εξίσου στον Βόλο, με 7,13 ευρώ ανά τ.μ., και στο Ηράκλειο Κρήτης, με 7,77 ευρώ ανά τ.μ. Ωστόσο, η προσφορά φοιτητικών διαμερισμάτων αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω μείωση, λόγω αύξησης του τουρισμού, ειδικά στην Κρήτη, καθώς ήδη ένα ποσοστό ακινήτων περί το 15%-20% έχει εισέλθει οριστικά σε καθεστώς βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Πέρα από τις υψηλές τιμές, η πλειονότητα των φοιτητών είναι αναγκασμένη να νοικιάζει παλιά διαμερίσματα, καθώς το κτιριακό απόθεμα της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα παλαιωμένο. Σύμφωνα με την έρευνα, τα μεγαλύτερα σε ηλικία φοιτητικά διαμερίσματα καταγράφονται στη Θεσσαλονίκη (Κέντρο), με διάμεση ηλικία τα 53 έτη. Ακολουθούν η Αθήνα με διάμεση ηλικία τα 48 έτη, ο Βόλος και η Πάτρα με 33 και 32 έτη αντίστοιχα και η Κομοτηνή με 23 έτη. Τη μικρότερη διάμεση ηλικία βρίσκουμε στο Ηράκλειο Κρήτης με 22 έτη.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι τα φοιτητικά σπίτια πλέον είναι εξαιρετικά μικρά, ενώ στα πιο άνετα διαμερίσματα καταγράφεται η τάση των φοιτητών προς τη συγκατοίκηση. Αυτό ωστόσο οδηγεί τα μεγαλύτερα σπίτια να εμφανίζουν σταδιακά χαμηλότερο ρίσκο διάθεσης. Συγκεκριμένα, οι μικρότερες διάμεσες επιφάνειες φοιτητικών διαμερισμάτων βρέθηκαν στην Πάτρα με 42 τ.μ., ενώ οι μεγαλύετερες καταγράφονται στον Βόλο, με διάμεση επιφάνεια τα 51 τ.μ. Ακολουθούν η Αθήνα και το Ηράκλειο Κρήτης με 50 τ.μ., η Θεσσαλονίκη με 47 τ.μ. και η Κομοτηνή με 46 τ.μ.

Το δυσεύρετο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών, σε συνδυασμό με την εξαιρετικά χαμηλή ποιότητα των ελάχιστων υφιστάμενων (κρατικών) πανεπιστημιακών φοιτητικών εστιών, οδηγούν πολλές εταιρείας real estate, όπως ΑΕΕΑΠ, κατασκευαστικές, επενδυτές, funds, ιδιώτες, να επενδύσουν στον συγκεκριμένο τομέα. Οι ιδιωτικές φοιτητικές εστίες και η διάθεση για συγκατοίκηση αποτελούν πλέον τις νέες δυναμικές τάσεις της αγοράς.

Χρειάζεστε πιστοποιημένη εκτίμηση του ακινήτου σας;

Επικοινωνήστε μαζί μας