Άρθρα για την Geoaxis

newmoney 29/06/2019

Της Στεφανίας Σούκη

antiparxohΕκτός από τις τιμές των κατοικιών, την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα και οι τιμές των οικοπέδων στο νομό Αττικής, έστω κι αν τα ποσοστά της αντιπαροχής παραμένουν χαμηλά, στα επίπεδα μεταξύ 30 και 38%, από το 58% που είχαν φθάσει πρό κρίσης.

Tα στοιχεία από πέντε ενδεικτικές περιοχές, στο κέντρο, την ανατολική, τη δυτική Αττική, τα βόρεια και τα νότια προάστια παραπέμπουν σε οριζόντια αύξηση το δεύτερο τρίμηνο του 2019, για πρώτη φορά από το 2009, κατά 2,3% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Στις πέντε περιοχές περιλαμβάνονται οι Αμπελόκηποι, ο Χολαργός, το Περιστέρι, το Παλαιό Φάληρο και το Μαρούσι. Αντίθετα, αναφορικά με τις αντιπαροχές, αυτές παραμένουν καθηλωμένες αφού σε καμία από τις περιοχές μελέτης δεν καταγράφηκε έστω και οριακή αύξηση. Τα ποσοστά αντιπαροχών παραμένουν όχι μεγαλύτερα του 38%, όταν προ της επιβολής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (1/1/2006) και προ κρίσης (2009) είχαν καταγραφεί και περιπτώσεις ποσοστού έως 58%.

Περισσότερα...

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 13/07/2019

Του Νίκου Χ. Ρουσανόγλου

gkat 24 1307 page 1 image 0011 thumb largeΑυξημένες κατά 54% εμφανίστηκαν κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο οι αγοραπωλησίες εξοχικών κατοικιών σε επιλεγμένα νησιά των Κυκλάδων, όπως προκύπτει από την ανάλυση των σχετικών στοιχείων του Μητρώου Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.

Οπως σημειώνει, σε σχετική ανάλυση για την αγορά εξοχικών κατοικιών, η εταιρεία πιστοποιημένων εκτιμητών ακινήτων Geoaxis Property & Valuation Services, η πλειονότητα των αγοραστών προέρχεται από χώρες του εξωτερικού. Μέρος εξ αυτών μάλιστα κινείται στην αγορά όχι μόνο για την απόκτηση εξοχικής κατοικίας, αλλά και για τη λήψη της άδειας παραμονής για πολίτες εκτός Ε.Ε., στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά τη διάρκεια του φετινού πρώτου τριμήνου, οι εισροές κεφαλαίων από το εξωτερικό για την απόκτηση ακινήτων έχουν αυξηθεί κατά 130% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη, καθώς καταδεικνύει τη διάρκεια που έχει η πορεία προσέλκυσης σημαντικών κεφαλαίων από ξένους επενδυτές, δεδομένου ότι το 2018 η σχετική αύξηση είχε ξεπεράσει το 172%.

Περισσότερα...

15 Ιουλίου 2019 - eRED
 
contentimageΤην ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές στους δημοφιλείς προορισμούς των κυκλάδων σημειώνοντας νέα αύξηση στις τιμές πώλησεις σύμφωνα με το Παρατηρητήριο τιμών της GEOAXIS για το 1ο εξάμηνο του 2019 για αγορά β’ κατοικίας στην Ελλάδα.

Η έρευνα πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε 5 περιοχές-δημοφιλείς προορισμούς των κυκλάδων σε Μύκονο Πάρο Σαντορίνη Κύθνο και Κέα με συλλογή στοιχείων μέσω αγγελιών που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες και στο διαδίκτυο, στο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2019. Τα ακίνητα που εξετάζονται αποτελούν απολύτως τυπικές μονοκατοικίες που είναι νέες σε ηλικία και δεν ωφελούνται από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κατασκευής και τοποθεσίας (πχ αναβαθμισμένης αρχιτεκτονικής ακίνητα, ιδιαίτερης θέσης κλπ). 
Περισσότερα...

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 27/06/2019

Της Τέτης Ηγουμενίδη

lukabittos polukatoikies akinitaΑύξηση κατά μέσο όρο 2,27% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2018 σημειώνεται στις πιθανές τιμές πώλησης οικοπέδων στην Αττική και συγκεκριμένα στις περιοχές Αμπελόκηποι, Μαρούσι, Παλαιό Φάληρο, Περιστέρι και Χολαργό. Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών της Geoaxis (Property & Valuation Services), η αύξηση αυτή καταγράφεται για πρώτη φορά από το 2009. Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αντιπαροχές παραμένουν καθηλωμένες, αφού σε καμία από τις περιοχές μελέτης δεν καταγράφηκε έστω και οριακή αύξηση.

Τα ποσοστά αντιπαροχών παραμένουν όχι μεγαλύτερα του 38%, όταν προ της επιβολής του ΦΠΑ στις νεόδμητες οικοδομές (1/1/2006) και προ κρίσης (2009) είχαν καταγραφεί και περιπτώσεις ποσοστού έως 58%. Όπως εκτιμάται, τα ποσοστά των αντιπαροχών θα αρχίσουν σταδιακά να αυξάνονται μόνον όταν η τάση αύξησης των αξιών διαμερισμάτων παγιοποιηθεί και σε καμία περίπτωση σε διάστημα μικρότερο των 12 μηνών από σήμερα.

Περισσότερα...

Χρειάζεστε πιστοποιημένη εκτίμηση του ακινήτου σας;

Επικοινωνήστε μαζί μας